ΙΣΤΟΡΙΚΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

NEWS_333.jpg

ΘΕΜΑ : Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Με την πρωτοβουλία του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας - Τ.Ε.Γ Σταυρούπολης - τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 άνοιξε η αυλαία της 1ης ιστορικής εκπαιδευτικής έκθεσης για τους μαθητές & φοιτητές της διασποράς με τίτλο : Η δόξα της αρχαίας Ελλάδας . Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα κείμενα που συνοδεύουν τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Σταυρούπολης Νίκος Ματσουκατίδης από τον υπεύθυνο του Τ.Ε.Γ Σταυρούπολης , εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας κ . Κωνσταντίνο Θώδη . Στο παλιό νεοκλασικό κτίριο των Ναϊτάκη στην πρώην Λεωφόρο Νικολάγιεβσκυ και σήμερα Κάρλ Μάρξ 64 , οι σπουδαστές του Τ.Ε.Γ, αλλά και μαθητές του Ελληνικού Σχολείου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν νοερά στους μεγάλους πολιτισμούς του αρχαιοελληνικού κόσμου . Παρουσιάστηκαν αρχαιολογικοί θησαυροί από τα αρχαιολογικά μουσεία της Ακρόπολης , της Βεργίνας, της Ολυμπίας, των Δελφών, του Ηρακλείου & μουσείων του εξωτερικού . Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους σπουδαστές οι ενότητες για τα μάρμαρα του Παρθενώνα , ο Ιωνικός και ο Δωρικός ρυθμός , τα μαντεία των Δελφών , της Δωδώνης & των Διδύμων , η Ιωνική πόλη Μίλητος , οι τοιχογραφίες των Μινωϊκών ανακτόρων , τα ευρήματα της νεκρόπολης των Μυκηνών, τα αρχαιοελληνικά θέατρα της Επιδαύρου , της Περγάμου και της Αλικαρνασσού , η Ολυμπία και το στάδιο της Αφροδισιάδας , οι αποικίες των Ιώνων στη Μαύρη Θάλασσα και η ενότητα για την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου . Οι ερωτήσεις και οι κρίσεις των σπουδαστών ανέδειξαν όχι μόνο το ενδιαφέρον , αλλά και την επιθυμία τους να επισκεφθούν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας και να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλείο και τη δόξα ενός πολιτισμού που δεν ανέτειλε για να σβήσει , αλλά για να φωτίζει ίσαμε σήμερα και στο μέλλον γενιές και γενιές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο . Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει : ...μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις . Οι φωτογραφίες που ακολουθούν μας μεταφέρουν στο κλίμα της έκθεσης .

 

 

image1976.gif

 

 

FOTO_1  .JPG FOTO_2  .JPG

 

 

FOTO_4  .JPG FOTO_3  .JPG

 

image1976.gif

 

 

Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν και να θαυμάσουν από κοντά το πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό , μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ktdrus.gr όπου παρατίθεται ένα σημαντικό μέρος από αυτό το υλικό. sm04.gif

 

 

A_1.jpg

 

 

. - - , 24 2011. , : . , . , - . C - - - - . ,  蠠 蠠 堠 ,  堠 ,  頠  .

 

image1976.gif

 

 

At the initiative of the Department of Greek Language of Stavropol - TEG - Monday , January 24 , 2011 opened the curtain of the First Historical Educational Exhibition for students of the diaspora , entitled : The Glory of Ancient Greece . The photographs and texts accompanying sections of the report presented to the hall of the Cultural Center of Stavropol Nikos Matsoukatidis by the head of Department , professor of Greek Ministry of Education Mr Thodis Konstantinos. There were treasures from the museums of the Acropolis , Vergina , Olympia , Delphi , Heraklion and museums abroad . The questions and crises of the students showed not only interest but also their desire to visit museums and archeological sites of our country and to learn about the greatness and glory civilization that rose not to erase , but to brighten up current and future generations of people in all the world.

 

star_vergina.png

 

 

 

 

image1976.gif

Thodis N. Konstantinos , Stavropol Russia , January 2011

image1976.gif

bbar11.gif